Webshop • Gespecialiseerd in biologisch textiel • Beddengoed • Keukentextiel • Badgoed • Woontextiel • Tassen • Stoffen • Fournituren

Blog

Laten we de insecten helpen!

- 1-3-2019

De bijen, vlinders en andere bestuivende insecten hebben het niet gemakkelijk. Voor een goed leven hebben deze beestjes voldoende gevarieerd en gifvrij voedsel nodig. In ons landschap is dat lastig. Daarom willen wij ze een handje helpen!

Gratis zakje bloemenzaad
The Pollinators organiseren jaarlijks verschillende activiteiten om de bestuivers bij te staan. Op 22 april organiseren ze een nationale zaaidag. Dit mooie initiatief willen we natuurlijk graag ondersteunen. Daarom krijg je nu bij je bestelling via onze webshop een zakje met biologisch bloemenzaad (zolang de voorraad strekt), in de hoop dat je deze op 22 april zult zaaien. Doe je ook mee?

 

KIJKTIP: Het prijskaartje van katoen

- 20-2-2019

In deze Zembla documentaire onderzoeken Franse journalisten de harde werkelijkheid achter de productie van conventionele (en zelfs BCI) katoen. Met een verborgen camera volgen ze het spoor van de katoen uit Oezbekistan, via kledingfabrieken in Bangladesh, tot in de winkels hier.
Je kunt de documentaire hier vinden.

16 maart 2018: World Sleep Day

- 16-3-2018

Wereld Slaapdag vindt ieder jaar plaats op de vrijdag voordat de lente begint. Slaap is een belangrijke eerste levensbehoefte en op deze dag wordt het belang van slaap onder de aandacht gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat personen die zonder onderbrekingen een hele nacht slapen, diverse gezondheidsvoordelen ervaren. Zo heeft deze groep minder last van hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en andere chronische ziekten.


De World Sleep Day 2018 heeft als slogan 'Join the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life'. Dit is bedoeld om het belang van circadiaanse ritmen in een gezonde slaap te benadrukken, en geïnspireerd door de recente Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde die is toegewezen aan drie onderzoekers die hun studies hebben gewijd aan circadiaanse ritmes. Circadiaanse ritmen verwijzen naar cyclische gebeurtenissen in het lichaam, zoals ritmes in hormonen, lichaamstemperatuur en alertheidsniveaus. Biologische klokken in het lichaam produceren circadiaanse ritmes, maar ook omgevingsfactoren zoals zonlicht beïnvloeden ze. Het is gebleken dat het behouden van normale circadiaanse ritmen het risico op slaapstoornissen, psychische stoornissen en chronische gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes verlaagt. Een goede reden dus, om wat extra aandacht aan een goede nachtrust te besteden!

Global Organic Textile Standard (GOTS)

- 1-10-2015

Hoe zit dat met de Global Organic Textile Standard (GOTS)? Wat doen die nou eigenlijk? Gaat dit alleen over de katoen? Of kijken ze ook verder naar milieuvervuiling en arbeidsomstandigheden? Dit filmpje legt het uit.
Uiteraard voldoet alle textiel bij Pure Coverz aan het GOTS-keurmerk!

Green Bag Lady

- 7-7-2015

Het Green Bag Lady project is in Amerika al jaren een groot succes. Teresa en haar vrijwilligers team de "Bagettes" maken tasjes van tweedehands stof en geven deze weg. Klinkt simpel, en dat is het ook. Je hoeft alleen maar te beloven dat je altijd met je Green Bag gaat shoppen en nooit meer een plastic of papieren tasje aanneemt. Eitje toch?! Ik ben een groot fan van dit project, de tasjes om onze (Pure Coverz) artikelen zijn hieruit ontstaan. Daarom ben ik erg in mijn nopjes dat dit project nu ook in Nederland vorm krijgt: Miranda Hoogenbosch (Atelier MooiZo) en ik (Monique) verzorgen de aftrap in ons land. Ik kreeg een flinke partij tweedehands stof aangeboden door Chatoui en dacht meteen aan Green Bag Lady. Miranda is net zo enthousiast als ik (misschien zelfs enthousiaster!) en startte de Nederlandse divisie op.

Wil je ook helpen met het maken en/of uitdelen van tasjes? We zijn blij met alle hulp die we kunnen krijgen! Neem hiervoor contact op met Miranda of Monique. Of heb je nog een doos stof staan, waar je al jaren niets mee doet? Ook met stofdonaties maak je ons heel gelukkig!

Met het patroon kun je aan de slag en dit leuke tasje maken. En hier vind je meer info over het project. Join us, let’s change the world…one bag at a time!

Langedijk Leeft!

- 2-1-2015

Gemeente Langedijk heeft een mooie glossy uitgebracht: Langedijk Leeft! En wie stond er deze keer in als regionaal duurzaam bedrijf? Jawel, yours truly! Anja Geldermans heeft een mooi artikel over ons bedrijf geschreven:

Recycle Jeanstas

- 14-12-2013

Oude jeans die eigenlijk niet meer te dragen is, maar waar je geen afscheid van kan nemen. Volgens mij hebben de meesten er wel een paar van liggen. Ik in ieder geval wel! Half versleten en daar zit bij mij het probleem. Als iets helemaal op is, kan ik het zonder zorgen weggooien in de textielbak. Dan kan het nog mooi gerecycled worden naar bijvoorbeeld een verhuisdeken. Maar als gedeelten van een kledingstuk nog prima zijn, gaat mijn geweten knagen… Kan ik echt niet nog iets leuks maken van de goede delen? Dus hop op de stapel ‘misschien nog een keer gebruiken’. En die stapel groeit gestaag. Daarom was ik blij toen Chatoui met haar jeansblog begon: een nieuwe tas van oude jeans. Dat was wat voor mij!

Toen begon het puzzelen; wat voor tasje gaat het worden en van welk onderdeel van de jeans? Als verpakking van ons custom-made beddengoed maak ik altijd een tasje van stofrestanten. Een simpel modelletje boodschappentas geïnspireerd op de Green Bag Lady (een milieubewuste kunstlerares die fel tegen het gebruik van plastic en papieren tasjes is, omdat de afvalberg hier alleen maar van groeit). De jeans boodschappentas is wat groter van formaat en is gevoerd met een restje van onze biologische katoensatijn. Het is gemaakt van de onderkant van de pijpen, aangezien die nog het mooiste onderdeel van de broek waren. De hengels zijn een combinatie van jeans en katoensatijn en aan de binnenkant op de voering zit een kontzak gestikt. Handig voor pasjes, sleutels of kleingeld! Wil je zelf ook zo’n tasje maken, download dan hier het patroon en de beschrijving! En wil je dezelfde voering gebruiken, deze kan je hier bestellen. Veel maakplezier!

Groeiend Verzet Bos

- 10-3-2013

Eind 2011 hoorde ik op een zondagochtend tijdens een uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels over de aanleg van het Protestbos. Dit was een actie van Partij voor de Dieren i.s.m. Vroege Vogels naar aanleiding van de enorme bezuinigingen op de natuur door het toenmalige kabinet. Ik vond dit meteen een sympathieke en positieve actie. Er wordt vaak gepraat over hoe dingen anders en beter moeten. En nu werd er op een positieve manier stellinggenomen en meteen een bos gepland. Daar houd ik van! Zeggen dat het anders moet en meteen de daad bij het woord voegen. Zo kan het ook.

Ik heb meteen een aantal boompjes gekocht, maar helaas waren we bij de aanleg van het eerste Protestbos verhinderd. Vandaag was er gelukkig een herkansing bij het Groeiend Verzet Bos in de Haarlemmermeer. Met vele andere enthousiaste vrijwilligers hebben we de kou getrotseerd; sjaal om, laarzen aan, schop in de handen en planten maar! Gelukkig werd de interne mens niet vergeten en konden we af en toe even opwarmen met heerlijk warme snert. Het was een bijzondere ervaring om met zoveel gelijkgestemden een bos aan te planten en met een positief gevoel vertrokken we na een paar uur weer huiswaarts. Over een paar jaar maar eens kijken hoe ‘mijn’ boompjes erbij staan!

Weg met het weggooien

- 13-4-2012

Een tijdje geleden las ik in de krant een inspirerend artikel over hoe makkelijk wij in de Westerse wereld met spullen omgaan. En als je er over nadenkt, dan gooien we inderdaad wel erg makkelijk dingen weg. We hechten niet meer aan spullen, mede doordat we in een consumptiemaatschappij leven. We beseffen ons niet hoeveel grondstoffen en manuren werk er nodig zijn om iets te maken. Dit gebeurt te ver van ons bed. En bedenk je eens, wat gooi je makkelijker weg. Een tafeltje van Ikea of een zelfgemaakt tafeltje…?

Ik vond het in ieder geval een mooi artikel om te lezen. En ben daarom op zoek gegaan naar een digitaal exemplaar ervan. Deze is hier te downloaden.Veel leesplezier en wellicht inspireert het je om iets een tweede leven te geven!

Pure Coverz in het Groene Warenhuis

- 16-12-2011

Het is een dilemma van veel webwinkel eigenaren. Een webwinkel heeft landelijk bereik - een ‘echte’ winkel is persoonlijker. Daarnaast vinden ook veel klanten het handig als ze ook naar een fysieke winkel kunnen stappen. Daarom willen veel webwinkels wel uitbreiden naar een stenen exemplaar, maar vaak is dat nog net een brug te ver. Het Groene Warenhuis heeft deze stap wel gewaagd (sjapoo!) en zit nu in een prachtig sfeervol pandje in Hilversum. Om wat meer assortiment te kunnen aanbieden zijn ze met verschillende webwinkels een samenwerking aangegaan. Een slimme manier om de winkel vol te krijgen zonder dat je failliet gaat door de inkoopkosten. Daarom ligt nu ook een gedeelte van ons assortiment in het Groene Warenhuis. Er ligt van alles: wat beddengoed, placemats, theedoeken, handdoekjes en schorten. En we zullen het assortiment regelmatig vernieuwen zodat er steeds weer iets anders ligt.

Dus ben je op zoek naar mooie duurzame producten en kom je in de buurt van Hilversum? Ga dan even langs bij het Groene Warenhuis! Je vindt ze aan de Bussumerstraat 69C.

Gratis patroon - Daisy Janie tasje

- 1-5-2011

Tasjes Daisy JanieBoodschappentasjes zijn altijd handig. En dan heb ik het natuurlijk niet over de plastic variant, maar juist over een leuke van stof. Je kan hier natuurlijk een leuk biokatoenen stofje uit onze winkel voor gebruiken, maar vaak heb je ook nog wel ergens een geschikt stofrestantje liggen. Of een versleten spijkerbroek, gordijn of overhemd (heb je ook meteen een handige sluiting die je kunt gebruiken). Maak het van een combinatie van verschillende stofjes of versier het met een zelfgemaakte bloem. Laat je creativiteit de vrije loop. Van stoffendesigner Daisy Janie kregen we een superleuk basispatroon voor een handig boodschappentasje. Praktisch van formaat. Als tasje voor een kleine boodschap of als je graag fruit en groente in de supermarkt apart verpakt maar hier geen extra zakjes voor wilt gebruiken. Door de handige sluiting valt er niets meer uit. Maar ook als lunchtasje naar je werk of voor de kids naar school erg geschikt. Of verpak een cadeau in het tasje. Mogelijkheden te over!

Als je een beetje handig bent, heb je hem zo in elkaar zitten. Download hier het gratis patroon en maak er wat moois van! Let wel even op dat de maten in inch vermeld staan, dus nog even omrekenen naar centimeters: 1 inch = 2,54 centimeter. Veel creatief plezier ermee!

Hergebruik

- 19-4-2011

Het liefst kies ik altijd voor artikelen met zo min mogelijk (vaak nutteloze) verpakking. Maar soms is verpakking onvermijdelijk. Zeker zakelijk worden veel artikelen voor vervoer goed verpakt. Alle verpakkingen die wij binnen krijgen, worden als het even kan weer door ons hergebruikt voor de verzending van onze bestellingen. Dit scheelt weer een hoop afval en nieuwe grondstoffen. Maar bij sommige restproducten, vraag ik me zelfs af of de producent deze niet weer kan hergebruiken.

Zo ook bij de lege klosjes van ons naaigaren. Ons biologisch katoenen naaigaren zit op houten klosjes, i.p.v. de standaard plastic klosjes. Perfect natuurlijk dat er geen plastic wordt gebruikt. Maar nadat het garen is opgebruikt, houd je een prachtig klosje over. Het eerste wat ik me dus weer afvroeg was: kan de producent deze niet weer opnieuw gebruiken. Daarom contact opgenomen met de Nederlandse producent en ze reageerden zeer enthousiast op mijn voorstel. Ze hergebruiken de ‘oude’ klosjes graag!

We hebben afgesproken dat ik de lege klosjes bij Pure Coverz verzamel en naar ze toestuur als we een doos vol hebben. Nu gebruiken we behoorlijk wat naaigaren in ons atelier, maar elk klosje is er tenslotte één. Daarom mijn verzoek aan iedereen die ons biologisch katoenen naaigaren gebruikt: heb je een leeg houten klosje over, geef deze dan weer terug aan ons. Dan zorgen wij dat deze bij de producent terecht komt. Je mag het klosje naar ons postadres sturen of natuurlijk bij ons afgeven als we op een markt staan. Elk klosje telt!

EerlijkWinkelenroute Alkmaar

- 25-3-2011

Via dit blog willen we je op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen op het gebied van biologische en fairtrade producten en alles wat we hieromheen tegenkomen en meemaken. Zo was ik afgelopen week aanwezig bij de lancering van de EerlijkWinkelenroute Alkmaar.

Gemeente Alkmaar is Fairtrade Gemeente en in dit kader hebben ze in samenwerking met de stichting EerlijkWinkelen een eerlijke shoproute voor Alkmaar gemaakt. Op deze route staan ruim 25 winkels en horecagelegenheden die fairtrade en/of biologische producten aanbied. En aangezien ons bedrijf precies binnen de gemeentegrenzen van Alkmaar ligt, doen ook wij mee op de EerlijkWinkelenroute Alkmaar!

Op zaterdag 19 maart werd de eerste routekaart door de Stoere Vrouwen overhandigd. Hierna vertrokken de Stoere Vrouwen naar de binnenstad om de route aan het winkelend publiek uit te delen. Het was deze zaterdag stralend weer, hoe kan het ook anders bij zo’n mooi initiatief, dus de dames hebben veel mensen kunnen bereiken. Daarnaast liggen de routes bij de verschillende bedrijven in de winkel en wij sturen ze mee met onze bestellingen. Zo weet je meteen waar je goed kunt winkelen als je een keer in Alkmaar op bezoek komt.

Ik vind het een super initiatief dat er nu duidelijk inzichtelijk is gemaakt waar je verantwoord kunt shoppen. Hopelijk wordt het een groot succes en wordt er door het winkelend publiek collectief gevraagd naar verantwoorde spullen. Dé manier om ook andere winkeliers over de streep te trekken. Interesse in de Alkmaarse route? Klik dan hier.