Webshop • Gespecialiseerd in biologisch textiel • Beddengoed • Keukentextiel • Badgoed • Woontextiel • Tassen • Stoffen • Fournituren

Stofsoorten overzicht

Al die verschillende stofsoorten op onze website, wat betekent dat allemaal? Gebreid, geweven, wat is eigenlijk het verschil? En dan zijn er ook nog verschillende gebreide stoffen, en natuurlijk ook geweven, hoe zit dat precies? En waar is een stof geschikt voor? Hieronder vind je van alle stoffen die wij in ons assortiment hebben een uitgebreide uitleg, incl. toepassing van de stof. Mocht je hierna toch nog vragen hebben? Laat het ons weten, we helpen je graag verder!
Alle stoffen in onze collectie zijn gemaakt van 100% biologische katoen (tenzij anders vermeld bij de stof) en GOTS-gecertificeerd.

Tricots (gebreide stoffen)
Tricots zijn vanwege de gebreide structuur van nature licht elastisch in de breedte. Gebreide stoffen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, elk met specifieke eigenschappen. Bij elke stofcategorie staat meer informatie over de stof en waarvoor de stof geschikt is. 

Stofsoort

Omschrijving

Geschikt voor

Jersey

Zeer fijn gebreide stof van dunne draden. De stof valt hierdoor erg soepel en voelt zacht aan. Doordat de stof is gebreid, is het licht elastisch in de breedte. Jersey is verkrijgbaar in diverse diktes; hoe hoger het gewicht, hoe dikker de stof. Het getal bij de stof duidt de dikte van de draad aan; hoe hoger het getal, hoe fijner/dunner het garen en hoe soepeler de stof. Aan de voorzijde van de stof zie je V-tjes (rechts), aan de achterzijde de lusjes (links/averechts). De voor- en achterkant van de stof hebben dus een verschillend uiterlijk.

Jersey wordt ook wel plattricot of single jersey genoemd. Jersey is tevens de meest gebruikte stof voor T-shirts.

T-shirts, hemdjes, tops, rokjes, jurken, babykleding, luchtige/dunne sjaals, beddengoed/hoeslakens (alleen de zwaardere/dikkere kwaliteiten zijn hiervoor geschikt)

Stretch jersey

Net als de gewone jersey een fijn gebreide stof van dunne draden, maar aan deze jersey is een klein percentage elastan (elastiek) toegevoegd. Hierdoor is de stof niet alleen elastisch in de breedte, maar ook in de lengte. De stof valt erg soepel en voelt zacht aan. Verkrijgbaar in diverse diktes; hoe hoger het gewicht, hoe dikker de stof. Aan de voorzijde van de stof zie je V-tjes, aan de achterzijde de lusjes. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

T-shirts, hemdjes, tops, rokjes, jurken, leggings, yogakleding, ondergoed, babykleding, luchtige/dunne sjaals, dankzij de toegevoegde elastan is deze stof ook geschikt voor strakker zittende kleding

Interlock

Een dubbel gebreide tricot. Hierdoor heeft de stof aan de voor- en achterzijde V-tjes. Interlock is wat steviger/zwaarder dan een jersey. De gebreide stof is mooi soepel en zacht en enigszins elastisch in de breedte. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

T-shirts, hemdjes, tops, rokjes, jurken, pyjama’s, yogakleding, babykleding, rompertjes, sjaals, knuffels

Ribtricot

Ribtricot is te herkennen aan de ingebreide ribbels in de lengte van de stof, die aan beide zijden zichtbaar zijn. Het is een fijne gebreide stof die door de manier van breien, 1 recht-1 averecht, een geribbeld uiterlijk krijgt en extra elastisch in de breedte is. De ribbel kan ook uit meerdere steken bestaan, bijvoorbeeld 2x2 of 2x1, waardoor er een ander ribuiterlijk ontstaat.

T-shirts, hemdjes, tops, rokjes, jurken, yogakleding, babykleding, sjaals

Boordstof

Een ribtricot waaraan elastan (elastiek) is toegevoegd. Hierdoor is de stof extra elastisch in zowel de lengte als de breedte, en blijft hij mooi in vorm. Het is een fijne gebreide stof die door de manier van breien, 1 recht-1 averecht, een geribbeld uiterlijk krijgt. De ribbel kan ook uit meerdere steken bestaan, bijvoorbeeld 2x2, waardoor er een ander ribuiterlijk ontstaat.

Boorden en manchetten van sweater, hoodies, jasjes, vesten, truien en joggingbroeken. En als mooie rand/zoomafwerking van hemdjes, shirts en babypakjes.

Soft tule/Netstof

Soft tule is een gebreide netstof. De stof heeft kleine ingebreide gaatjes, wat de stof een zeer luchtig karakter geeft. Doordat de stof is gebreid, is deze licht elastisch. De stof is gemaakt van biologische katoen, waardoor de stof zacht aanvoelt op de huid en mooi soepel valt. (In tegenstelling tot synthetische tule die harder aanvoelt en stugger valt.) De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

Shirts, hemdjes, tops, mouwen of andere details aan shirts of jurken, feestelijke rokken (met meerdere lagen stof), haaraccessoires, hemeltjes voor wiegjes, als klamboe, en als detail aan bijvoorbeeld hoeden, kussens of andere creaties.

Gebreide badstof

Een gebreide stof waarbij aan de voorzijde van de stof langere lusjes zichtbaar zijn. De lusjes zorgen ervoor dat de stof extra vocht op kan nemen en lekker zacht aanvoelt. Doordat de stof is gebreid, is het licht elastisch in de breedte. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Sportieve jackjes, T-shirts, rokjes, babykleding, aankleedkussens, hoeslakens, knuffels

Nicky velours

Deze velours is een gebreide stof waarbij aan de voorzijde van de stof lusjes zitten, die zijn afgeschoren. Deze geschoren pool zorgt voor een fijne zachte stof met een prachtig levendig effect in de stof. Doordat de stof is gebreid, is het licht elastisch in de breedte. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Sportieve jackjes, vestjes, T-shirts, tops, rokken, jurken, babykleding, sjaals

Sweater

Sweaterstof is een gebreide stof met een gladde voorzijde en langere lusjes aan de achterzijde van de stof die (in meerdere of mindere mate) is opgeruwd. Hoe meer de achterzijde van de stof is opgeruwd, hoe zachter de stof aanvoelt en hoe warmer deze is. Bij een French Terry is de achterzijde niet opgeruwd. Doordat de stof is gebreid, is het licht elastisch in de breedte. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Sweaters, hoodies, vesten, joggingbroeken, rokjes, babykleding, sjaals

Fleece

Fleece stof is een gebreide stof met lusjes aan de voor- en achterzijde van de stof, waarbij beide zijden van de stof flink zijn opgeruwd. Hierdoor ontstaat een heerlijk zachte en dikke stof, die tevens lekker warm is. Door deze behandeling krimpt de stof wel extra bij een eerste wasbeurt. De stof kan het beste worden gewassen op een wolwasprogramma. Katoenen fleece heeft als groot voordeel dat er geen nare plasticdeeltjes in het milieu verdwijnen tijdens een wasbeurt (zoals bij synthetische fleecestoffen). Doordat de stof is gebreid, is deze licht elastisch in de breedte. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

Truien, vesten, sjaals, dekens, babykleding

Pluche

Pluche is een gebreide stof met pluizige opgeruwde lusjes aan de voorzijde van de stof. Hierdoor ontstaat een super zachte en levendige stof. Doordat de stof is gebreid, is het licht elastisch in de breedte. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Vestjes, bodywarmers, kragen, voeringen, sjaals, knuffels, kussenhoezen en baby kleding en accessoires, zoals babydekens, slaapzakjes en babypakjes

Gewatteerde tricot

Deze stof bestaat uit twee lagen jersey tricot waartussen voor extra volume draden gespannen zitten. Het geheel is doorgestikt zodat alles mooi op z’n plek blijft zitten. De stof is mooi volumineus, zacht en weinig elastisch. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

Sweaters, hoodies, vesten, truien, rokjes, winter babykleding, sjaals

Geweven stoffen
Geweven stoffen zijn door de structuur van de stof van nature stabiel en niet elastisch (tenzij er elastan aan de stof wordt toegevoegd). De stof is tot stand gekomen met verticale en horizontale (groepen) draden (kettingdraden en inslagdraden). Geweven stoffen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, elk met specifieke eigenschappen. Bij elke stofcategorie staat meer informatie over de stof en waarvoor de stof geschikt is.

Stofsoort

Omschrijving

Geschikt voor

Poplin/Popeline

Een geweven stof in een platbinding; de ketting- en inslagdraad liggen beurtelings boven en onder. Hierdoor heeft de stof een fijn regelmatig uiterlijk en is mooi stabiel. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk. Wordt in de volksmond ook wel ‘gewoon katoentje’ genoemd.

Bloesjes, overhemden, tops, jurkjes, (zwierige) rokken, kussenhoezen, tafelkleedjes, beddengoed, quilten

Percal/Percale

Een geweven stof in een platbinding; de ketting- en inslagdraad liggen beurtelings boven en onder. Hierdoor heeft de stof een fijn regelmatig uiterlijk en is mooi stabiel. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk. Een percal stof is een zeer dicht geweven stof en mag officieel pas percal heten als er minimaal 200 draden per vierkante inch zijn gebruikt. Deze dichtheid van de stof wordt aangegeven met TC (Thread Count). Hoe meer draden, hoe dunner de draden en hoe soepeler de stof.

Wordt voornamelijk gebruikt voor beddengoed

Katoensatijn

Katoensatijn is een katoenen stof die is geweven in een satijnbinding. De satijnbinding is een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen. De inslagdraden liggen over meerdere kettingdraden. Hierdoor liggen de draden dicht op elkaar, wat zorgt voor een zeer soepel weefsel. Het aantal draden per vierkante inch wordt aangegeven als TC (Thread Count). Hoe meer draden, hoe dunner de draden en hoe soepeler de stof. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Bloesjes, tops, jurken, rokken, bruidskleding, kussenhoezen, tafelkleden, beddengoed, quilten

Voile

Een geweven stof in een platbinding; de ketting- en inslagdraad liggen beurtelings boven en onder. Hierdoor heeft de stof een fijn regelmatig uiterlijk en is mooi stabiel. Voile wordt van zeer dunne draden geweven, waardoor de stof licht doorschijnend is. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

Bloesjes, tops, jurkjes, rokken, vitrage

Twill/Gabardine

Een geweven stof in een keperbinding, hierdoor ontstaat de kenmerkende schuine lijn in het weefsel. Bij een keperbinding gaat de inslagdraad telkens over één of meerdere kettingdraden en daarna onder twee of meerdere kettingdraden. Daarnaast begint elke volgende draad één inslag hoger. Het weefsel is hierdoor soepeler dan een platbinding. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Broeken, rokken, jasjes, tassen, kussenhoezen, stoffering

Denim

Denim is een keperbinding waarbij de kettingdraad (blauw) geverfd is en de inslagdraad wit is. Hierdoor is de voorzijde van denim donkerder dan de achterzijde. Een keperbinding heeft een kenmerkende schuine lijn in het weefsel. Bij een keperbinding gaat de inslagdraad telkens over één of meerdere kettingdraden en daarna onder twee of meerdere kettingdraden, daarnaast begint elke volgende draad één inslag hoger. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Broeken, rokken, jasjes, tassen, kussenhoezen, stoffering

Canvas

Zeer stevige geweven stof, gemaakt van dikkere draden in een platbinding; de ketting- en inslagdraad liggen beurtelings boven en onder (bij een panamabinding zijn dit paren van twee draden). Hierdoor heeft de stof een mooi regelmatig uiterlijk en is zeer stabiel. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

Broeken, rokken, jasjes, tassen, kussenhoezen, gordijnen, stoffering

Flanel

Een geweven stof in een platbinding (de ketting- en inslagdraad liggen beurtelings boven en onder) of keperbinding (de inslagdraad gaat telkens over één of meerdere kettingdraden en daarna onder twee of meerdere kettingdraden, daarnaast begint elke volgende draad één inslag hoger). Flanel wordt licht geruwd (aan een of beide zijden), waardoor de stof extra zacht aanvoelt en lekker warm is.

Kleding, babykleding, babyaccessoires, pyjama’s, beddengoed, kussenhoezen

Molton

Een zeer dikke geweven stof in een platbinding; de ketting- en inslagdraad liggen beurtelings boven en onder. Hierdoor heeft de stof een mooi regelmatig uiterlijk en is mooi stabiel. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk. Molton wordt licht geruwd, waardoor de stof extra zacht aanvoelt en lekker warm is.

Tussenlaag, bijvoorbeeld als molton matrasbeschermer

Corduroy

Een geweven stof waarbij in rijen (evenwijdig aan de zelfkant van de stof) dunne fluwelen banen in de stof zitten. Deze banen kunnen variëren van smal tot breed. De voor- en achterkant van de stof hebben een verschillend uiterlijk.

Corduroy wordt ook wel ribstof of ribfluweel genoemd, en corduroy met hele smalle fluwelen banen wordt ook wel babycord genoemd.

Broeken, rokken, jurken, jasjes, overhemden, kussenhoezen

Badstof

Een geweven stof waarbij aan beide zijden van de stof langere lusjes zichtbaar zijn. De lusjes zorgen ervoor dat de stof extra vocht op kan nemen en lekker zacht aanvoelt. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.

Badjassen, handdoeken, babydoeken

Copyright Pure Coverz - All rights reserved.